Οι Γεωπόνοι στο πλευρό του Έλληνα Κτηνοτρόφου

Λαμβάνοντας υπόψη τους Κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 178/2002/28.01.2002 (L 31) & 882/2004/29.04.2004 (L 165) κ σύμφωνα με το άρθρο 3 της υπ’ αριθ. 206/52595/25-02-2022 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 95) και άλλων εθνικών μέτρων, για τους επίσημους ελέγχους που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις ζωοτροφές» (ΦΕΚ 1106/Β΄/14.03.2022), ως αρμόδιες αρχές για τη διεξαγωγή των επίσημων ελέγχων και των άλλων επίσημων δραστηριοτήτων στη χώρα για τον τομέα των ζωοτροφών και της ασφάλειας των ζωοτροφών (περιφερειακές αρμόδιες αρχές) ορίζονται:

α) Τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υπ.Α.Α.Τ. όπου σε κάθε Τ.Α.Α.Ε. ορίζονται ως Επόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών (Ε.Κ.Ζ.) ένας/μία υπάλληλος του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με τουλάχιστον έναν/μία αναπληρωτή/τρια, του ίδιου κλάδου (και αν δεν υπάρχει του κλάδου ΤΕ1 Γεωπονικού).

β) Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.) των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπου σε κάθε Δ.Α.Ο.Κ. ορίζονται ως Ε.Κ.Ζ. ένας/μία υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας Γεωπονίας, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 με τουλάχιστον έναν/μία αναπληρωτή/τρια του ίδιου κλάδου (και αν δεν υπάρχει του κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας).

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα οι Γεωπόνοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής στην ελληνική κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα οι Επόπτες Κυκλοφορίας Ζωοτροφών των Τ.Α.Α.Ε. κ των Δ.Α.Ο.Κ. ήρθαν σε επικοινωνία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την αποστολή του χάρτη, που αποτυπώνεται η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης της εκάστοτε Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) για τα κρούσματα πανώλης αιγοπροβάτων που σημειώθηκαν στις περιοχές ευθύνης τους.

Εν συνέχεια με βάση το χάρτη, ενημέρωσαν τους υπεύθυνους επιχειρήσεων ζωοτροφών (που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ζωοτροφών και τηρείται από τις Δ.Α.Ο.Κ. κ βρίσκονται γύρω από τις επιβεβαιωμένες εστίες πανώλης μικρών μηρυκαστικών στις ζώνες προστασίας των 3 χιλιομέτρων και στις ζώνες επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων) μέσω αποστολής email:

α.  Το με αριθμ. Πρωτ.: 672/218016/23-07-2024 έγγραφο της Δ/νσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων  Γαιών με θέμα ”Εκτακτα μέτρα στο πλαίσιο του περιορισμού της πανώλης μικρών μηρυκαστικών”

β.  Το με αριθμ. Πρωτ.: 682/224763/29-07-2024 έγγραφο της Δ/νσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών με θέμα ”Μέτρα πρόληψης εξάπλωσης του ιού της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών”

γ.  Το με αριθμ. Πρωτ.: 686/225914/29-07-2024 έγγραφο της Δ/νσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών με θέμα ”Διευκρινίσεις σχετικά με τη διακίνηση ζωοτροφών παραγόμενων εντός ζωνών προστασίας/επιτήρησης για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών”

δ.  Το με αριθμ. πρωτ.: 1396/209433/16-07-2024 και της Γεν. Δ/νσης Κτηνιατρικής με θέμα ”Απαγορευμένες Ζώνες λόγω επιβεβαίωσης εστιών Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα-Μετακινήσεις αιγοπροβάτων, νωπού γάλακτος, ζωικών υποπροϊόντων και ζωοτροφών εντός και εκτός απαγορευμένων ζωνών, μέθοδοι αναισθητοποίησης και θανάτωσης αιγοπροβάτων, οδηγίες δειγματοληψίας και αποστολής δειγμάτων”, και την τροποποίησή της με αριθμ. πρωτ.: 1575/232515/02-08-2025 και θέμα «Απαγορευμένες Ζώνες λόγω επιβεβαίωσης εστιών Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα- Τροποποίηση της παρ. Α της με αριθ. πρωτ. 1396/209433/16.07.2024 εγκυκλίου»

Επιπρόσθετα, με συνεχείς ελέγχους που διεξήχθησαν, εξασφάλισαν την εφαρμογή και την τήρηση των πρωτοκόλλων και των σχετικών οδηγιών συμβάλλοντας στον περιορισμό και στην αντιμετώπιση της νόσου, τόσο στις επιχειρήσεις ζωοτροφών που παράγουν και διακινούν ζωοτροφές και που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας των 3 χλμ και των ζωνών επιτήρησης των 10 χλμ, όσο και σε αυτές που παράγουν και διακινούν ζωοτροφές και που βρίσκονται εκτός των ζωνών προστασίας, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωσή τους.

Επίσης έγινε ενημέρωση των επιχειρήσεων ζωοτροφών ότι στο πλαίσιο της ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τον Καν. 183/2005, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ο υπεύθυνος των επιχειρήσεων ζωοτροφών, μεταξύ των άλλων υποχρεώσεων, οφείλει να τηρεί μητρώο προμηθευτών και πελατών των διακινούμενων ζωοτροφών, σχετικά με την πηγή και την ποσότητα κάθε εισροής ζωοτροφών και τον προορισμό και την ποσότητα κάθε εκροής ζωοτροφών. Για διευκόλυνσή των επιχειρήσεων ζωοτροφών τους στάλθηκε επισυναπτόμενο υπόδειγμα με τις εισροές και τις εκροές ζωοτροφών για την συμπλήρωση και τήρηση του.

Η υποστέλεχωση των Γεωπονικών Υπηρεσιών και το κατεπείγον του θέματος ανάγκασε του συναδέλφους προκειμένου να ανταπεξέλθουν να δουλεύουν σε εξοντωτικά ωράρια κάτω από δύσκολες συνθήκες με χρήση των ιδιωτικών τους αυτοκινήτων, καθώς επίσης πολλοί συνάδελφοι προσφέρθηκαν αν και δεν ήταν στις αρμοδιότητες τους να συμμετέχουν σε συνεργεία επιτήρησης και διεύρυνσης της νόσου.

Ως ελάχιστη αναγνώριση των παραπάνω αναμένουμε ως επιβράβευση:

  1. Τον ανάλογο σεβασμό στην προσπάθεια και στον κόπο των συναδέλφων Γεωπόνων στις ανακοινώσεις των υπηρεσιακών καθώς και των αιρετών παραγόντων κάτι που μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έχουμε διαπιστώσει. Να υπενθυμίσουμε σε αυτούς που όψιμα ασχολήθηκαν με την γεωργία και κτηνοτροφία ότι δεν είμαστε οι υπόλοιποι Γεωτεχνικοί που αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους αλλά είμαστε ο κλάδος με την μεγαλύτερη συμβολή διαχρονικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
  2. Να καλυφθούν άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες, όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μόνιμου Π.Ε. Γεωπονικού προσωπικού.
  3. Να ενισχυθεί, με επείγουσες διαδικασίες, η υλικοτεχνική υποδομή των Γεωπονικών υπηρεσιών για να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα το έργο τους.
  4. Την ικανοποίηση Θεσμικών και Οικονομικών αιτημάτων της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. ως αμοιβή των συναδέλφων που συμβάλουν στην κτηνοτροφική παραγωγή και την τροφική αλυσίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *