Παρέμβαση και προτάσεις της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για τον υπό διαμόρφωση νέο Ο.Ε.Υ της Π.Κ.Μ

Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας για την κατάρτιση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ), η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ), σας καταθέτει το παρόν με σκοπό να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού με προτάσεις και επισημάνσεις στην καλύτερη διαμόρφωσή του.

Η Π.Κ.Μ κατά το μεγαλύτερο μέρος της έως τώρα δεκαετούς πορείας της πορεύτηκε με τον αρχικό Ο.Ε.Υ και συγκεκριμένα με το Π.Δ 133/2010 το οποίο ίσχυσε έως το τέλος του 2016. Από τις αρχές του 2017 τέθηκε σε εφαρμογή ο υφιστάμενος Ο.Ε.Υ. και όπως εξ’ αρχής είχατε πει σε πολλούς θεσμικούς συνομιλητές σας, με την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος και αυτός θα κρινόταν. Εμείς, έχοντας την εμπειρία όλων αυτών των ετών εφαρμογής του υφιστάμενου Ο.Ε.Υ και κάνοντας συγκρίσεις και με επιτυχημένες ή και αποτυχημένες προσπάθειες άλλων περιφερειών της χώρας, προτείνουμε τις παρακάτω αλλαγές και προσθήκες που αφορούν κυρίως την διάρθρωση της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Κ.Μ. και των σε αυτή υπαγομένων οργανικών μονάδων. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

Α) Δημιουργία Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων (Δ.Ε.Β.) στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Η Δ.Ε.Β, η συνεισφορά της οποίας ήταν ανεκτίμητη τις προηγούμενες δεκαετίες, θα έχει ως αποστολή την ενασχόληση σε τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα σε θέματα Εκμηχάνισης της Γεωργίας, του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού και παρακολούθησης – συντονισμού των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων της Περιφέρειας. Είναι αδιανόητο για μας η πιο δυναμική περιφέρεια της χώρας η οποία έχει στην επικράτειά της δύο Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β), πάνω από εξήντα Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β), τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο αρδευόμενα ή αρδεύσιμα στρέμματα, το μεγαλύτερο αγροτικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τον πιο οργανωμένο αγροτικό εξηλεκτρισμό, να μην έχει αρμόδια υπηρεσία. Ανάλογη πρόταση είχαμε διατυπώσει και σε προηγούμενη περίοδο και συγκεκριμένα όταν οι αρμοδιότητες εποπτείας των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων επέστρεψαν στον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης  με το άρθρο 46 του  ν. 4456/2017 (ΦΕΚ Α’ 24). Οι προτάσεις μας εισακούστηκαν από κάποιες Περιφέρειες (π.χ Δυτ. Ελλάδας) και από άλλες, όπως η δική σας, όχι. Η Δ.Ε.Β. της Γεν. Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής θα πρέπει να απαρτίζεται από τα παρακάτω τμήματα με τις αυτονόητες αρμοδιότητες:

  • Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων στην έδρα της Δ.Ε.Β.
  • Τμήμα Αγροτικού Εξηλεκτρισμού στην έδρα της Δ.Ε.Β.
  • Εκμηχάνισης της Γεωργίας στην έδρα της Δ.Ε.Β.
  • Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων, Αγροτικού Εξηλεκτρισμού & Εκμηχάνισης της Γεωργίας στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας εντός των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας & Αλιείας (Δ.Α.Ο.Αλ) των Π.E. Το συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να δημιουργηθεί απαραίτητα ακόμη και στην περίπτωση που δεν προκριθεί η δημιουργία Δ.Ε.Β. Στην περίπτωση αυτή εννοείται φυσικά πως πρέπει να δημιουργηθεί και εντός της Δ.Α.Ο.Αλ της Μ.Ε.Θ.

Β) Διατήρηση των υφιστάμενων ήδη υπολοίπων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής χωρίς καμία υποβάθμιση ή κατάργηση αυτών.  Θεωρούμε πως η Π.Κ.Μ  θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να καταργήσει ή να υποβαθμίσει οργανικές μονάδες επιπέδου Δ/νσης και να μην στείλει λάθος μήνυμα τόσο στους υπαλλήλους αυτών των μονάδων, όσο και κυρίως στους πολίτες της Π.Κ.Μ και ιδιαίτερα των Περιφερειακών Ενοτήτων εκτός Θεσσαλονίκης. Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι συμφωνούμε κατά βάση με το 1599/26-4-2024 έγγραφο της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ) που προτείνει την διάσπαση των Δ.Α.Ο.Κ των Π.Ε σε Δ.Α.Ο.Αλ και Δ/νση Κτηνιατρικής. Κατά συνέπεια η μόνη επιπρόσθετη πρόταση που εμείς διατυπώνουμε  έχει να κάνει μόνο με την δημιουργία της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων (Δ.Ε.Β.) στην έδρα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής. Επίσης συμφωνούμε και ε την προτεινόμενη διάρθρωση των νέων τμημάτων  τόσο στην έδρα της Π.Κ.Μ, όσο και στις Π.Ε.

Γ) Διάσπαση των τμημάτων Φυτικής & Ζωικής παραγωγής των Δ.Α.Ο.Κ των Π.Ε και της Δ.Α.Ο.Αλ της Μ.Ε.Θ σε δύο τουλάχιστον τμήματα και συγκεκριμένα σε Τμήματα Αγροτικής Παραγωγής και Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα υφιστάμενα τμήματα Φυτικής & Ζωικής παραγωγής είναι πρακτικά  τμήματα “τέρατα” καθώς πέραν του πολύ μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που συνωστίζονται, ουσιαστικά παρουσιάζουν το φαινόμενο να καλύπτουν μέχρι και του 80% των επί του πρακτέου αρμοδιοτήτων μίας Δ.Α.Ο.Κ. στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Αυτό πέρα από παράλογο για λόγους ορθής διοίκησης και υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων, είναι εντελώς δυσλειτουργικό. Επίσης αναφέρουμε ότι αποτελούν τα ασυγκρίτως τα μεγαλύτερα τμήματα σε κάθε σχεδόν Π.Ε της Π.Κ.Μ, όταν σε αντιδιαστολή  υπάρχουν τμήματα “φωτογραφίες” του ενός ή δύο ατόμων σε κάποιες άλλες δ/νσεις εκτός των Δ.Α.Ο.Κ. Ακόμη και μετά την δημιουργία του προηγουμένως προτεινόμενου τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων, Αγροτικού Εξηλεκτρισμού & Εκμηχάνισης της Γεωργίας, οι αρμοδιότητες και τα άτομα που θα παραμείνουν σε αυτό το τμήμα παραμένουν εξαιρετικά μεγάλες. Συγκεκριμένα προτείνουμε για τα δύο τμήματα ενδεικτικά τις εξής αρμοδιότητες:

  • Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής. Οι αρμοδιότητες που προτείνουμε ανάγονται στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και ενδεικτικά μπορεί να είναι οι εξής : η εφαρμογή της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας σε θέματα φυτικής και ζωικής παραγωγής για την προώθηση πάσης φύσεως καλλιεργειών, εκτροφών και ορθών γεωργικών πρακτικών, η μελέτη των δυνατοτήτων ανάπτυξης και βελτίωσης της κτηνοτροφίας και η εισήγηση για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων (π.χ σταβλικές εγκαταστάσεις, διαχείριση βοσκοτόπων, παρακολούθηση της μελισσοκομίας), η παρακολούθηση και χαρακτηρισμός των χρήσεων της γεωργικής γης, η αμπελουργία και ότι άλλο εκχωρείται με τις αποφάσεις με των αρμοδίων Υπουργείων  (Υπ.Α.Α.Τ και Υ.Π.Εν) ή του κ. Περιφέρειάρχη στον τομέα  της αγροτικής παραγωγής.

Τα προτεινόμενα τμήματα Αγροτικής Παραγωγής εξακολουθούν να έχουν υπερβολικές αρμοδιότητες και πιστεύουμε πως σε δύο τουλάχιστον δ/νσεις (την Δ.Α.Ο Μ.Ε.Θ και την Δ.Α.Ο Σερρών)  οι οποίες έχουν εξαιρετικά μεγάλο αντικείμενο και  στον υποτομέας της φυτικής Παραγωγής  και στον υποτομέα της Κτηνοτροφίας,  θα μπορούσε να υπάρχει με την μορφή δύο τμημάτων, δηλαδή με την μορφή τμήματος Φυτικής Παραγωγής και τμήματος Ζωικής Παραγωγής με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Να δημιουργηθεί Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και στη Διεύθυνση Έδρας (Δ.Α.Ο. Π.Κ.Μ.), με αντίστοιχες αρμοδιότητες συντονισμού  με αυτές των νεοσύστατων Τμημάτων Παραγωγής στις Περιφερειακές Ενότητες και επιπλέον αρμοδιότητες για τον συντονισμό  των τμημάτων Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου των ΔΑΟ και της ΔΑΟ ΜΕΘ.

  • Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ή Τμήμα Προσανατολισμού και Αναδιάρθρωσης Δομών Γεωργίας) . Το προτεινόμενο όνομα είναι σε συμφωνία με το χρησιμοποιούμενο όνομα από το Υπ.Α.Α.Τ για όλα τα προγράμματα που κατά καιρούς χρησιμοποιεί για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας (π.χ Π.Α.Α. 2023-2027) και για τον λόγο αυτό οι αρμοδιότητες που προτείνουμε είναι ουσιαστικά αυτές της εφαρμογής και παρακολούθησης των πάσης φύσεων δράσεων και μέτρων γεωργικού προσανατολισμού και παρεμβάσεων που “τρέχουν” σε κάθε προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης Κ.Α.Π. και άλλα από αυτά είτε συντονίζονται σε κεντρικό επίπεδο της Π.Κ.Μ από το τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Δ.Α.Ο. της Π.Κ.Μ και εκτελούνται από τις Δ.Α.Ο. (π.χ Σχέδια Βελτίωσης και Νέοι γεωργοί), είτε εφαρμόζονται και ελέγχονται απευθείας από τις Δ.Α.Ο  (π.χ κάποια από τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Υπ.Α.Α.Τ, κ.λ.π ).

Διευκρινίζουμε ότι ο συντονισμός και ο κεντρικός προγραμματισμός προτείνουμε να παραμείνει στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας της Δ.Α.Ο  της Π.Κ.Μ ως έχει. Η Π.Κ.Μ είναι η πιο δυναμική Περιφέρεια της χώρας στον πρωτογενή τομέα και αυτό φάνηκε με εμφαντικό τρόπο στις δύο τελευταίες προκηρύξεις των προγραμμάτων για τους Νέους Γεωργούς και των Σχεδίων Βελτίωσης  καθώς αναδείχθηκε ως η πρώτη Περιφέρεια τόσο σε αριθμό φακέλων υποψηφιότητας, όσο και σε δεσμευθέντα χρηματικά ποσά. Πιστεύουμε ότι όλο αυτό επιτεύχθηκε με την αμέριστη συνεισφορά των συναδέλφων της Δ.Α.Ο  της Π.Κ.Μ και της Μ.Ε.Θ, αλλά και των συναδέλφων Γεωτεχνικών (κυρίως Γεωπόνων) των Δ.Α.Ο.Κ που στελέχωσαν όλες τις αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης, ενστάσεων, παρακολούθησης-παραλαβής των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σε ένα τέτοιο αντικείμενο με τόσο μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και τόσο μεγάλα διαχειριζόμενα  χρηματικά ποσά θεωρούμε πως η Π.Κ.Μ πρέπει και οφείλει να δώσει την δέουσα προσοχή.

Δ) Δημιουργία Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας στις έδρες των ενεργών Γραφείων Αγροτικής Οικονομίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Αναφέρουμε το επιτυχημένο παράδειγμα του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών, σε αντιδιαστολή με την μη δημιουργία σε άλλες παρόμοιες περιοχές που συντρέχουν παρεμφερείς λόγοι  όπως χαρακτηριστικά είναι η περιοχή Παιονίας Κιλκίς (προτείνουμε Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Παιονίας στο Πολύκαστρο με δύο γραφεία, όπως δηλαδή υπάρχουν ήδη, στην Αξιούπολη και στο Πολύκαστρο μεταξύ άλλων και για εθνικούς λόγους), της Αριδαίας στην Πέλλα (επίσης και για εθνικούς λόγους), του Σιδηροκάστρου και της Νιγρίτας στις Σέρρες, του Λαγκαδά και των Βασιλικών στη Θεσσαλονίκη και της Αλεξάνδρειας στη Βέροια. Εννοείται ότι λόγω άλλων τοπικών ιδιαιτεροτήτων που ίσως μας διαφεύγουν, προκρίνουμε και όποια άλλη δημιουργία τμήματος Αγροτικής Οικονομίας κριθεί απαραίτητη, αλλά θεωρούμε τα προαναφερόμενα ως τα ελάχιστα απαραίτητα με διατήρηση φυσικά όλων των υπολοίπων γραφείων που έως τώρα προβλέπονται.

Ε) Διατήρηση ως έχουν και με τις αρμοδιότητες που έχουν όλων των υφισταμένων Τμημάτων Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και των Τμημάτων Πολιτικής Γης της Π.Κ.Μ. καθώς και των ευρύτερων δομών και διευθύνσεων.  Τα προαναφερόμενα τμήματα έχουν επιτελέσει στο έπακρο και με απόλυτη επιτυχία τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί και δεν θεωρούμε πως χρειάζονται κάποια μετατροπή στο θεσμικό τους καθεστώς.

Αξιότιμοι κύριοι,

Στην παρούσα περίοδο έχετε την τιμή να έχετε εκλεγεί για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε), αλλά και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών ((ΕτΠ) της Ε.Ε και είναι σίγουρο πως μέχρι ενός σημείου οι επιλογές σας μπορεί να θεωρηθούν παραδειγματικές και εμβληματικές. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση προτάσεων όπως οι ανωτέρω από τον Πρόεδρο των δύο αυτών θεσμών, ο οποίος επίσης τυγχάνει στην προσωπική του και οικογενειακή παράδοση να έχει στενότατες σχέσεις με την πρωτογενή παραγωγή, θα δώσουν το έναυσμα για περισσότερο προσοχή του πρωτογενούς τομέα  και στους υπολοίπους συναδέλφους  σας περιφερειάρχες εντός Ελλάδος. Όλα όμως όσα προτείνουμε δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με επιτυχία εάν απουσιάζει το απαραίτητο στοιχείο των υπηρεσιών και αυτό δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει οπωσδήποτε η Π.Κ.Μ να προβεί σε προσλήψεις Γεωτεχνικών υπαλλήλων και δη Γεωπόνων επιστημόνων.

Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι για όλους τους παραπάνω λόγους, οι προτάσεις μας θα  τύχουν θετικής ανταπόκρισης και θα αποτελέσουν δε και σημείο αναγνώρισης εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας της ΠΚΜ του σημαντικού ρόλου του Τομέα της Αγροτικής Παραγωγής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω πληροφορία και συνεργασία και αναμένουμε μετά την διαβούλευση με τους φορείς το τελικό σχέδιο προκειμένου να επανατοποθετηθούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *