ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΕΓΔΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΑΑΤ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Δ.Υ.

Αθήνα 30/10/2024       Α.Π.111

 

Κύριε Υπουργέ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων στην τελευταία συνεδρίαση του, στις 29 Οκτωβρίου 2024, συζήτησε διεξοδικά τόσο για την πορεία της ελληνικής γεωργίας, όσο και για τα κλαδικά μας αιτήματα και των οποίων ζητάμε την επίλυσή τους.

Την τελευταία δεκαετία δεν επιλύθηκε κανένα πρόβλημα στον κλάδο των γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα η πρόσφατη κινητοποίηση που εξήγγειλαν οι γεωπόνοι με την ΠΟΓΕΔΥ τον Απρίλιο του 2024 κηρύχτηκε με προσφυγή του Υπουργείου ως καταχρηστική πριν καν ξεκινήσει μη αναγνωρίζοντας την απελπιστική θέση που βρίσκεται ο κλάδος. 

Τα κλαδικά αιτήματα μας πέραν των βασικών γενικών αιτημάτων που αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους όπως επαναφορά 13ου– 14ου μισθού, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης κλπ είναι τα εξής :

Α΄ Θεσμικά Αιτήματα

  1. Οργανισμός του Υπουργείου

Ο οργανισμός του Υπουργείου άλλαξε με το π.δ. 97/2017 (ΦΕΚ 138/Α’/15.09.2017) παρόλα αυτά κρίνεται απαραίτητη η διοικητική ανασύσταση των υπηρεσιών στις σημερινές ανάγκες, προκειμένου να ενσωματωθούν οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί με τα σύγχρονα δεδομένα και τις νέες απαιτήσεις. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. έχει παρουσιάσει πολλές φορές την πρότασή της, η οποία είναι η επανασύσταση των Γεωπονικών υπηρεσιών και στα τρία (3) διοικητικά επίπεδα (Υπουργείο, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ΟΤΑ Α’ & Β’), που να υπάγονται σ΄ ένα ενιαίο και κάθετα ιεραρχημένο σύστημα κεντρικών και περιφερειακών δομών του Υπουργείου. Το συγκεκριμένο αποτελεί το κύριο δομικό πρόβλημα του Υπουργείου και η επίλυσή του θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συντονισμού των γεωπονικών υπηρεσιών καθώς επίσης και ότι η νέα οργάνωσή τους θα είναι προς όφελος της εξυπηρέτησης των αγροτών.

  1. Στελέχωση και λειτουργία των υπηρεσιών

Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της πολιτικής σχεδόν μηδενικών προσλήψεων είναι εμφανείς σε όλες τις υπηρεσίες. Η στελέχωση των υπηρεσιών του Υπουργείου παραμένει τραγική, το προσωπικό είναι γηρασμένο και επιφορτισμένο με πολλαπλές αρμοδιότητες, με αποτέλεσμα καταλυτικά δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στη λειτουργία τους, όσο και στην υγεία των υπαλλήλων. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση υποστελέχωσης των υπηρεσιών, παρατηρείται και στις γεωργικές υπηρεσίες των Αιρετών Περιφερειών, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Δήμων της χώρας. Τα προβλήματα δυσλειτουργίας έχουν ως αποτέλεσμα, την αδυναμία του Υπουργείου να εξυπηρετήσει τους/τις παραγωγούς, αλλά και να εξασφαλίσει στην κοινωνική πλειοψηφία, τρόφιμα ασφαλή, ποιοτικά και φθηνά και να προστατεύσει το περιβάλλον.

Η ιδιωτικοποίηση αντικειμένων αποτελεί μάστιγα για το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Το νερό (αρδευτικό και πόσιμο) είναι απαραίτητο να μείνει στο δημόσιο έλεγχο. Οι έλεγχοι (των εισροών κ.ά.) είναι εξαιρετικής σημασίας να παραμείνουν στο Δημόσιο. Η γη υψηλής παραγωγικότητας χρήζει αυξημένης προστασίας προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφική επάρκεια της κοινωνίας.

  1. Αλλαγή της νομοθεσίας επί της καταβολής των πρόσθετων ανταποδοτικών τελών για ελέγχους εκτός ωραρίου

Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων και να εκσυγχρονιστεί η διαδικασία πληρωμής των αποζημιώσεων ούτως ώστε να καταβάλλονται, αν όχι σε πραγματικό χρόνο, τουλάχιστον μια φορά το μήνα. Από την στιγμή που το κράτος εισπράττει το μερίδιο που του αναλογεί από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω του e-παραβόλου και σε πίστωση διαφόρων ΚΑΕ, αντί να ακολουθείται η δαιδαλώδης διαδρομή της χρονοβόρας μεταφοράς των χρημάτων που καταβάλλουν οι εξαγωγείς προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να εκδοθεί μετέπειτα η απόφαση κατανομής των πιστώσεων και των επακόλουθων επιχορηγήσεων και ενταλμάτων μέσω των Υπουργείων Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της εκάστοτε Περιφέρειας, θα πρέπει να μεταφέρονται απευθείας στις Περιφέρειες αποφεύγοντας την τεράστια καθυστέρηση και τον κίνδυνο παραγραφής αν παρέλθει η διετία.

Πρέπει: (i) είναι αδήριτη ανάγκη να βρεθεί ένας σύγχρονος και απλός τρόπος καταβολής των χρημάτων με βάση τη “διαλειτουργικότητα” των μητρώων του κράτους, όπως έχουμε καταθέσει στο υπόμνημα, (ii) η αύξηση των επικαιροποιημένων τελών ελέγχων να περάσει στους δικαιούχους και (iii) αύξηση του ανώτατου ορίου αποζημίωσης στα 600€ μηνιαίως/ελεγκτή και μέχρι τη συμπλήρωση του μηνιαίου ορίου αποζημίωσης.

  1. Υπογραφή Ε.Σ.Σ.Ε. που αφορά τους Γεωπόνους του Δημοσίου Τομέα

Οι συνθήκες εργασίας, τόσο στα κτίρια του Υπ.Α.Α.Τ., όσο και σε όλες τις υπηρεσίες που υπηρετούν Γεωπόνοι χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία.

Με καύσωνες και με παγετούς, οι υπάλληλοι αφήνονται στη μοίρα τους, με παμπάλαια  ή καθόλου κλιματιστικά, με συνθήκες υγιεινής πολύ κάτω του αξιοπρεπούς επιπέδου, με κινδύνους από τα παλαιά υδραυλικά συστήματα, χωρίς εξόδους κινδύνου και πάρα πολλά, χρόνια και άλυτα προβλήματα.

Το ωράριο εργασίας, παρόλο που θεωρητικά έχει παρέλθει η μνημονιακή περίοδος, εξακολουθεί να είναι παρατεταμένο, τόσο σε σχέση με την προ μνημονίων περίοδο, όσο και σε σύγκριση με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον δυο ταχυτήτων εργαζόμενες-οι. Ζητάμε να ρυθμιστεί δίκαια και ισότιμα, με βάση τις καλύτερες συνθήκες για όλες-ους μας.

Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα θα έπρεπε να αποτελούν αντικείμενο μιας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που θα δήλωνε τουλάχιστον σεβασμό προς τις/τους εργαζόμενες/ους ενός κλάδου που στόχο έχει την αναβαθμισμένη πρωτογενή περιοχή.

  1. Τέλη επισήμων ελέγχων αρμοδιότητας του Υπ.Α.Α.Τ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι παρά την προβλεπόμενη νομοθετικά ανταποδοτικότητα των τελών, κυρίως μετά το έτος 2011, δεν διατέθηκαν καθόλου ή διατέθηκαν ελάχιστα χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των επισήμων ελέγχων, με αποτέλεσμα, για το παραπάνω χρονικό διάστημα, να μην έχουν καλυφθεί οι βασικές δαπάνες για τη διεξαγωγή των επισήμων ελέγχων που υλοποιούνται από τις Γεωτεχνικές υπηρεσίες Έτσι οι Υπηρεσίες καλούνται να ανταπεξέλθουν με ελάχιστα μέσα δουλεύοντας στα όρια του επιτρεπτού.

Συνεπώς θα πρέπει αφενός να επικαιροποιηθεί η νομοθεσία είσπραξης καθώς και απόδοσης των τελών δεδομένης της εφαρμογής του Καν. 2017/625, αλλά και του αναχρονιστικού τρόπου λειτουργίας του Κεντρικού Ταµείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και ∆ασών (Κ.Τ.Γ.Γ. & ∆.) και αφετέρου να αποδίδονται τα ποσά που προβλέπονται για την κάλυψη των αναγκών των επισήμων ελέγχων.

Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ζητάμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Οριζόντια αύξηση 10% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στοιχειωδώς η ακρίβεια κι ο πληθωρισμός. Απαιτούμε την επαναφορά εδώ και τώρα του 13ου – 14ου μισθού. Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας. Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17. Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

  1. Καταβολή Ελεγκτικού επιδόματος στους ΠΕ Γεωπόνους

Το πρώτο βασικό αίτημα που είναι αίτημα όλων των γεωπόνων της πρώτης γραμμής είναι η καταβολή του ελεγκτικού επιδόματος. Οι γεωπόνοι πρώτης γραμμής υπό αντίξοες συνθήκες φροντίζουν για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την προστασία της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής και την προώθηση της αναπτυξιακής αγροτικής πολιτικής της χώρας. Είναι απόλυτα δίκαιο σε όλους τους γεωπόνους του Δημοσίου να καταβάλλεται ελεγκτική αποζημίωση ύψους τριακοσίων (300) ευρώ μηνιαίως, η οποία θα συμψηφίζεται με οποιοδήποτε άλλο ελεγκτικό επίδομα, ελεγκτική αποζημίωση ή άλλη παροχή, σχετική με την άσκηση των ελεγκτικών τους αρμοδιοτήτων, εξαιρουμένου του επιδόματος θέσης ευθύνης.

  1. Άμεση ικανοποίηση του αιτήματός μας για χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, εκτός του βασικού μισθού.

Στους-στις Γεωπόνους Δ.Υ. υπαλλήλους που παρέχουν υπηρεσία με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση σε χώρους που λόγω της φύσης της εργασίας τους, είναι εκτεθειμένοι σε επιβαρυντικά για την ανθρώπινη υγεία (π.χ. πτητικά εντομοκτόνα, γεωργικά φάρμακα, επικίνδυνα μικρόβια, τοξικούς μολυντές) ή σε κινδύνους ατυχημάτων θα πρέπει να καταβάλλεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

 

  1. Αύξηση των ημερών της ημερήσιας αποζημίωσης

Με το νόμο 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α’/14.08.2015) καθορίστηκε πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι ημέρες μετακίνησης εκτός έδρας κατ’ έτος συνολικά για το προσωπικό του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ να είναι έως 200 ημέρες. Ζητούμε να συμπεριληφθούν όλοι οι συνάδελφοι-ισσες Γεωπόνοι του Δημόσιου Τομέα. Για παράδειγμα: οι ημέρες εκτός έδρας σε Περιφέρειες δεν επαρκούν [πέρσι δόθηκαν ετεροχρονισμένα επιπλέον είκοσι (20) ημέρες], αφού οι προβλεπόμενες ημέρες για κάθε Γεωπόνο είναι μόλις εξήντα (60) κατ’ έτος και καλείται να τις επιμερίσει σε όλες τις υπηρεσιακές ανάγκες που θα πρέπει να φέρει σε πέρας κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και επειδή ο αριθμός των ωρών απογευματινής υπερωριακής με αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ώρες ανά υπάλληλο μηνιαίως. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 € ή 20 ή 10 κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων. Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.

  1. Τιμαριθμική – ρεαλιστική αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής και ημερήσιας αποζημίωσης.

Επί σειρά ετών υποβάλλουμε το αίτημα για αναπροσαρμογή των εκτός έδρας αποζημιώσεων στα νέα οικονομικά δεδομένα (χιλιομετρική αποζημίωση & ημερήσιας αποζημίωσης). Με τις σημερινές τιμές της βενζίνης η χορηγούμενη χιλιομετρική αποζημίωση καθιστά την χρησιμοποίηση του αυτοκινήτου μας απαγορευτική. Επίσης θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής απόστασης για τα οποία θα χορηγείται η ημερήσια αποζημίωση για τους Γεωπόνους που μετακινούνται εκτός έδρας για υπηρεσιακούς λόγους [σε δέκα (10) χλμ από πενήντα (50) χλμ & σε δέκα (10) ναυτικά μίλια από είκοσι (20) που ισχύουν σήμερα]. Απαιτούμε την άμεση αναπροσαρμογή των εκτός έδρας αποζημιώσεών μας και την προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων, ικανών να εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας με βάση τις αρμοδιότητές μας. Μείωση της χιλιομετρικής απόστασης για την κάλυψη της διανυκτέρευσης στα 80 χιλιόμετρα. Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο). Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

  1. Εξακολούθηση της καταβολής υπερωριών στους Γεωπόνους του Υπ.Α.Α.Τ.

Σε εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4354/2015 (176 /Α΄) «Μισθολογικές ρυθμίσεις των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου και δεύτερου βαθμού, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), καθώς και των Δ.Ε.Κ.Ο. του κεφ. Α΄ του ν. 3429/2005 (Α΄ 314)» προβλέπεται η καταβολή υπερωριών σε συναδέλφους που εργάζονται πέραν του ωραρίου εργασίας. Δυστυχώς η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους Γεωπόνους του Υπουργείου που εργάζονται εκτός ωραρίου. Θα πρέπει να γίνει μέριμνα για την περεταίρω καταβολή της υπερωριακής αμοιβής.

  1. Αύξηση ορίων αποζημιώσεων αξιολογητών μέτρων Π.Α.Α.

Κατά το παρελθόν η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. εγγράφως αλλά και με τις συνεχείς ενοχλήσεις της στην πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ. είχε ζητήσει επανειλημμένα να ρυθμιστεί το θέμα των μηνιαίων ορίων αποζημιώσεων των αξιολογητών και των μελών συλλογικών οργάνων που συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης ελέγχου και παρακολούθησης των αιτήσεων στήριξης και των πράξεων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (Ε.Γ.Τ.Ε.) και Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.), ώστε να ανέρχεται μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων (2.400) ευρώ και σωρευτικά σε ετήσια βάση στο ποσό των έξι χιλιάδων οκτακοσίων (6.800) ευρώ.

Με το άρθρο 99 του νόμου 5019/2023 (ΦΕΚ 27/Α’/14.02.2023) πραγματοποιήθηκε αύξηση του ορίου έως του ποσού των τριών χιλιάδων πεντακοσίων (3.500) ευρώ. Επιπρόσθετα με την ΚΥΑ υπ’ αριθμ. 1296/21.04.2023 (ΦΕΚ 2671/Β’/21.04.2023) υπογράφηκε αύξηση των αποζημιώσεων αξιολόγησης φακέλων στο πλαίσιο της δράσης 4.1.5 του υπομέτρου 4.1 «Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης)» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

Ζητάμε ανάλογη αύξηση να υπογράψετε και στα υπόλοιπα μέτρα του Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027.

Γ. ΛΟΙΠΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

  1. Αναγνώριση προϋπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4369/2016 σε Γεωπόνους που εργάστηκαν σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις

Ένα ζήτημα – αίτημα, το οποίο αφορά αρκετούς-ές συναδέλφους-ισσες Γεωπόνους οι οποίοι-ες έχουν προϋπηρεσία σε αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν την αναγνώρισαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4369/2016. Αυτό αποτελεί κατάφορη αδικία γιατί αφενός δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία για την μισθολογική εξέλιξη και αφετέρου γίνεται με ανώτερο όριο τα 7 έτη στην βαθμολογική κατάταξη.

  1. Παιδικές κατασκηνώσεις

Οι παιδικές κατασκηνώσεις του Υπ.Α.Α.Τ., σύμφωνα με το αριθ. πρωτ. 1399/09-05-2016 έγγραφο της επιτροπής Κατασκηνώσεων, δεν λειτούργησαν φέτος, παρόλο που είχαν απομακρυνθεί οι πρόσφυγες-ισσες που φιλοξενήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν πήγαν και φέτος διακοπές ή εάν κατάφεραν να πάνε ήταν ολιγοήμερες, με συνέπεια να μην μπορέσουν να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους το αυτονόητο δικαίωμα της αναψυχής και της ξεκούρασης ή ακόμη χειρότερα αναγκάστηκαν να βάλουν ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους είτε σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις, είτε σε άλλες δραστηριότητες που διοργάνωσαν διάφοροι φορείς (π.χ. ιδιώτες). Θα πρέπει να προβλεφτεί άμεσα η λύση για την επόμενη κατασκηνωτική περίοδο 2025, επαναλειτουργώντας και εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες κατασκηνώσεις.

  1. Νομική στήριξη των υπαλλήλων του Υπουργείου

Θα πρέπει το Υπουργείο να παρέχει νομική υποστήριξη στους υπαλλήλους που υπηρετούν σε αυτό, ενώπιον των Δικαστηρίων ή των Δικαστικών Αρχών, σε περίπτωση ποινικής δίωξης αυτών για αδικήματα που τους αποδίδεται ότι διέπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους. Επιπλέον, θα πρέπει να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς, κατά το οποίο οι καταγγελίες γίνονταν κατά της υπηρεσίας και όχι κατά των υπαλλήλων ως άτομα.

  1. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Άμεση επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την θέρμανση – ψύξη και την καθαριότητα του χώρου εργασίας. Αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών. Αντισεισμικός έλεγχος. Μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας. Επέκταση του θεσμού ιατρού εργασίας για όλους τους υπαλλήλους του Υπ.Α.Α.Τ.

  1. Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ευθύνης στο Υπ.Α.Α.Τ.

Άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ευθύνης στο Υπουργείο και αλλαγή των διατάξεων των άρθρων 84-86 του Υ.Κ. (ν.3528/2007), όπως ισχύει.

Κύριε Υπουργέ,

Σας υποβάλλουμε το Υπόμνημά μας αυτό με τα σημαντικότερα αιτήματά μας και επαναλαμβάνουμε ότι η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. θα είναι πάντα στην διάθεσή σας, προκειμένου σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, από κοινού να συμβάλουμε στην επίλυσή τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *