Σχετικά με την προτεινόμενη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) Περιφέρειας Κρήτης επισημαίνουμε τα εξής:
Η αποσπασματική τροποποίηση δεν δίνει λύσεις στα θέματα καταγραφής των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες αλλά και τις δυνατότητες ενσωμάτωσης μεταρρυθμίσεων και καινοτομιών και επιπλέον δημιουργούνται επικαλύψεις και αντιφατικές / αντικρουόμενες αρμοδιότητες.
Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι το προτεινόμενο τμήμα γεωχωρικών δεδομένων έχει επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες με τα υφιστάμενα τμήματα εγγείων βελτιώσεων και τοπογραφίας. Γεωχωρικά δεδομένα διαχειρίζονται βάσει του νόμου τα τμήματα τοπογραφίας των ΔΑΑΚ / ΔΑΟΚ σε όλη την Ελλάδα (εκτός του αστικού ιστού αρμοδιότητας των πολεοδομιών). Τα τμήματα αυτά είναι πιστοποιημένα να συνεργάζονται και με το εθνικό κτηματολόγιο με υπάλληλο που διαθέτει τη σχετική πιστοποίηση.
Είναι παντελώς άσχετο και ανάρμοστο να αναφέρεται στην αιτιολογία σελ.5 Α., ως αρμοδιότητες του νέου τμήματος, οι αρμοδιότητες των ΔΑΑΚ, πχ χρήσεις γης, απαλλοτρίωση κλπ (για αγροτικές περιοχές οι ΔΑΑΚ, κατά τα λοιπά οι Δήμοι) και ως εκ τούτου είναι παράνομο (βλ. Ν. 3852/2010, Ν. 4061/2012, ΠΔ 149/2010 κλπ). Οι ΔΑΑΚ δεν έχουν ετερόκλητα δεδομένα όπως αναφέρεται στη σ. 6, αλλά συνεργάζονται με την ΠΕΧΩΣ / ΠΕΧΩΠ, το Εθνικό Κτηματολόγιο, τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, και αξιοποιούν δεδομένα των συνεργαζόμενων φορέων όπως της Αποκεντρωμένης, του ΙΤΕ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και των Πανεπιστημίων, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων.
Το προτεινόμενο τμήμα Γεωχωρικών δεδομένων, προβλέπει και Γραφείο σε κάθε ενότητα, προφανώς με τοπογράφο η άλλη συναφή ειδικότητα, όταν, όπως πληροφορούμαστε, το τμήμα τοπογραφίας πχ του Αγίου Νικολάου Λασιθίου έμεινε χωρίς τοπογράφο.
Με την παρούσα πρόταση τα τμήματα των ΔΑΑΚ οδηγούνται σε κλείσιμο, παρά τις προβλέψεις του νόμου.
Γραφεία υποστήριξης γενικού διευθυντή δεν υπάρχουν πουθενά, ενώ στη ΓΔ Εσωτερική λειτουργίας υπάρχει τμήμα!!!
Στα τμήματα των ΔΑΑΚ υπάρχουν προβλέψεις χωρίς τις κατάλληλες ειδικότητες, που μοιραία θα οδηγήσουν σε ακέφαλα και μη λειτουργικά τμήματα.
Το σημαντικότερο όλων, οι ΔΑΑΚ λειτουργούν σοβαρά υποστελεχωμένες σε επίπεδο γεωτεχνικών, κυρίως κτηνιάτρων, αλλά και γεωπόνων και ιχθυολόγων, με λάθος ή επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες, αρμοδιότητες που χάθηκαν αλλά και χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι νέες αρμοδιότητες που έχουν προκύψει.
Τα περιφερειακά κτηνιατρεία έχουν κλείσει τα μισά, τα δε περιφερειακά γραφεία αγροτικής ανάπτυξης έχουν ήδη κλείσει σχεδόν όλα ακόμα από το προηγούμενο οργανόγραμμα (παράλληλα με το κλείσιμο χάθηκαν και οι οργανικές θέσεις), οι έλεγχοι φυτικής και ζωικής παραγωγής και κεφαλαίου γίνονται οριακά.
Είναι απορίας άξιο ποια προτεραιότητα επιβάλει τα προτεινόμενα νέα τμήματα και τη διάσωση του Πρωτογενούς Τομέα Κρήτης, του στυλοβάτη της διατροφικής επάρκειας ντόπιων και τουριστών και προστάτη της δημόσιας υγείας.
Σε αντιδιαστολή, πολύ εύστοχα η ΓΔ Πρωτογενή τομέα αποτυπώνει τις νέες αρμοδιότητες στον προτεινόμενο ΟΕΥ από υπηρεσιακούς παράγοντες, ήδη από τον Απρίλιο 2024 τον οποίο ζήτησε η ομοσπονδία μας ως επιστημονικός – συνδικαλιστικός φορέας των γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Ειδικά σε σημεία που αφορούν την φυτοπροστασία, αλλά και σημεία που στον παλιό ΟΕΥ ήταν σε διαφορετικά σημεία σε διαφορετικές ΠΕ.
Στην αλιεία ήρθησαν οι επικαλύψεις και αποτυπώθηκαν οι αρμοδιότητες που ασκούν εκ του νόμου οι Περιφέρειες και όχι άλλοι φορείς (όπως π.χ. η Αποκεντρωμένη).
Το έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών αποτυπώνεται με σαφήνεια και έχει μπει σε μεγάλη τάξη.
Προτείνονται δύο τμήματα διοικητικά στις Διευθύνσεις έδρας ώστε να εξυπηρετείται ο μεγάλος διοικητικός φόρτος και ταυτόχρονα θέματα που αφορούν την εξωστρέφεια, τον χειρισμό δειγμάτων, τη διαχείριση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων (στοχοθεσία, αξιολόγηση, Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης – ΚΠΑ, εκπαίδευση), καθώς και της εφαρμογής της καινοτομίας (π.χ. στην φυτοπροστασία). Προβλέπεται γραφείο γενικού Διευθυντή όπως σε όλους τους λοιπούς φορείς!!!
Μια νέα Διεύθυνση Πολιτικής Γης προτείνεται (όπως και σε άλλους φορείς) που θα εξυπηρετεί τα θέματα αρμοδιότητας των εγγείων βελτιώσεων (κυρίως ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και γενικά εποπτεία στη διαχείριση του νερού). Σε θέματα τοπογραφήσεων και γεωχωρικών δεδομένων – συνεργασία με το κτηματολόγιο, καταγράφει με σαφήνεια τις προβλεπόμενες εκ του νόμου αρμοδιότητες (Π.Δ. 149/2010. ΟΕΥ Κρήτης ΦΕΚ 762/Β’/2021, ν. 3852/2010, ν. 2308/1995-και ΚΥΑ, ν. 4061/2012).
Πιστεύουμε ότι ο προτεινόμενος ΟΕΥ από τις υπηρεσίες είναι αυτός που πρέπει να συζητηθεί και να αποσυρθούν αποσπασματικές αλλαγές που δημιουργούν αντί να επιλύουν προβλήματα.
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical