κ. Περιφερειάρχη, κ. Αντιπεριφερειάρχη,
Η απόφαση σας για την κατάργηση των Γεωτεχνικών Διευθύνσεων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και η μετατροπή τους σε Τμήματα, καθώς και η υποβάθμιση των υπολοίπων Πρωτογενών δομών της Περιφέρειας σας, αποτελεί μια πλήρως ακατανόητη και πέρα κάθε λογικής ενέργεια.
Α. Αποτύπωση – Αξιολόγηση της υπάρχουσας οργανωτικής δομής
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζει μοναδικά χαρακτηριστικά που καθιστούν ακατάλληλη την εφαρμογή τυποποιημένων οργανισμών. Συγκεκριμένα η νησιωτικότητα μια ιδιαιτερότητα της περιοχής συνταγματικά κατοχυρωμένη από το Ελληνικό κράτος και αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγάλο πλήθος των νησιών, το γεωγραφικό εύρος της διασποράς τους και η δυσχερής διασύνδεση τους είναι συνθήκες που απαιτούν εξατομικευμένη προσέγγιση και ο υπάρχον οργανισμός θεωρείται ότι εξυπηρετεί τις παραπάνω συνθήκες.
Το νομοθετικό πλαίσιο που αναφέρεται στην τελευταία διοικητική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών, Νόμος 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α ) «Πρόγραμμα-Καλλικράτης», Π.Δ.130/2010 (ΦΕΚ 223/τ.Α/27- 12-2010 ) «Οργανισμός της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου» όπως τροποποιήθηκε με τις υπ’ αριθ. 49947/22-7-2015 (ΦΕΚ 1666/τ.Β/10-8-2015) και 92066/27- 12-2016 (ΦΕΚ4343/τ.Β/30-12-2016) αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου καθορίζει σε γενικές γραμμές τη δομή και τις βασικές αρμοδιότητες των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.
Η υπάρχουσα δομή και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων εκτιμάται ότι συνέβαλλε στην όσο το δυνατό πιο εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Και τούτο διότι, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν από την τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών, δεν υπήρξαν προβλήματα οργάνωσης, συντονισμού και επικοινωνίας με συνέπεια την κατά το δυνατό και με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες, ένταση αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων (σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή).
Σε μια ιδιαίτερα “ευαίσθητη” εθνικά περιοχή όπου οι προκλήσεις των γειτόνων μας συνεχίζουν να είναι αυξανόμενες, ο Πρωτογενής Τομέας συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση του οικονομικού αλλά και του κοινωνικού ιστού των νησιωτικών κοινοτήτων. Η σημασία της γεωργίας για τα μικρά νησιά είναι μεγάλη, στηρίζει μία παραγωγική βάση που συμπληρώνει τη μικρής διάρκειας τουριστική περίοδο και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, αλλά ταυτόχρονα το σημαντικότερο είναι πως συμβάλει σημαντικά στην παροχή εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων με σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς για τον μόνιμο πληθυσμό και τους επισκέπτες των νησιών.
Από την υπάρχουσα δομή προκύπτει σαφώς ότι:
Β. Προτεινόμενος οργανισμός για τη νέα διάρθρωση των Υπηρεσιών
Για τον νέο προτεινόμενο οργανισμό παρατηρούμε τα παρακάτω:
1) Συρρικνώνονται οι Υπηρεσίες που εξυπηρετούν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στις Κυκλάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα Δωδεκάνησα μειώνονται οι Διευθύνσεις από 3 σε 1 και συγχρόνως μειώνονται τα τμήματα στη Ρόδο από 11 σε 3. Στα Επαρχεία τα τμήματα διαμορφώνονται ως εξής: Στην ΠΕ Κω από 2 τμήματα γίνεται 1, στην ΠΕ Καλύμνου από 3 τμήματα γίνεται 1 και στην ΠΕ Καρπάθου από 2 τμήματα δεν υπάρχει κανένα στον προτεινόμενο Ο.Ε.Υ
2) Στις αρμοδιότητες “Διεύθυνσης Αγροτικής Παραγωγής” δεν έχουν αναγραφεί αρμοδιότητες ιδιαίτερης σημασίας Ποιοτικού &Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (φυτοϋγειονομικές επισκοπήσεις, έλεγχος φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εξαγωγές αγροτικών προϊόντων) Γεωργικών Μηχ/των & Εγγείων Βελτιώσεων και άλλες αρμοδιότητες
3) Αρμοδιότητες που από τη νομοθεσία και το επιστημονικό γνωστικό αντικείμενο ανήκουν στον κλάδο των Γεωπόνων μεταφέρονται σε άλλη Διεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα η ζωική παραγωγή, η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η μελισσοκομία (Μητρώο μελισσοκόμων) που είναι αντικείμενα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας μεταφέρονται στη Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής & Προστασίας
4) Τα Τμήματα Ζωικής Παραγωγής (σημερινές Κτηνιατρικές Υπηρεσίες μαζί με Τμήματα Γεωπονίας όπως μελισσοκομίας, προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., ζωοτροφών, σταβλισμού κ.α.) διοικητικά θα υπάγονται σε μία ∆ιεύθυνση (με έδρα Κυκλάδες), οι οποίες πιθανώς να έχουν άλλες προτεραιότητες ή να µην αξιολογούν µε τον ίδιο τρόπο τα προβλήματα.
5) Ειδικότερα η Υ. Α. 206/52595/ 14-03-2022 άρθρο 3 αναφέρει: «Σε κάθε ΔΑΟΚ ορίζονται ως ΕΚΖ ένας/μία υπάλληλος του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας Γεωπονίας, σύμφωνα με το π.δ. 50/2001 με τουλάχιστον έναν/μία αναπληρωτή/τρια του ίδιου κλάδου και αν δεν υπάρχει του κλάδου ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας» ενώ με το προτεινόμενο οργανισμό η αρμοδιότητα αυτή έχει μεταφερθεί στην ΔΙΕΘΥΝΣΗ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κάτι που δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο
6) Σε κανένα από τα νέα Πολυτομεακά Τμήματα Π.Ε. Μήλου, Π.Ε. Κέας-Κύθνου, Π.Ε. Τήνου δεν προβλέπονται αρμοδιότητες Ζωικής & Αγροτικής Παραγωγής με ότι συνεπάγεται αυτό για την αγροτική παραγωγή αυτών των νησιών
7) Με το νέο Σχέδιο δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στα νησιά Μήλο-Κίμωλο-Σίφνο-Σέριφο-Κέα-Κύθνο-Τήνο όσον αφορά τον Ποιοτικό και Φυτοϋγειονομικό Έλεγχο ένα καθαρά γεωπονικό αντικείμενο που δεν μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες, διέπεται από κοινοτική νομοθεσία και δεν πρέπει να υποβαθμίζεται και να έρχεται σε τελευταία θέση, καθώς λόγω της αυξανόμενης Τουριστικής Κίνησης όλων των νησιών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και δεν μπορεί να ασκηθεί εξ’ αποστάσεως
8) Ιδιαίτερα μας ανησυχεί η διασφάλιση της ομαλής διεκπεραίωσης των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) που αφορά μεγάλο αριθμό επενδυτών στον αγροτικό τομέα και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Περιφέρειας μας και αφορούν τον γεωργικό, κτηνοτροφικό, μελισσοκομικό κλάδο και τη μεταποίηση. Οι επενδύσεις του ΠΑΑ έχουν εκχωρηθεί στη Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής με κεντρικό φορέα διαχείρισης τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Δωδεκανήσου από το ΥΠΑΑΤ και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Τα τελευταία χρόνια εγκρίθηκαν περίπου 48.000.000€ για 880 επενδυτές και Νέους Γεωργούς.
9) Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες διοικητικά θα υπάγονται σε Διευθύνσεις, οι οποίες πιθανώς να έχουν άλλες προτεραιότητες ή να μην αξιολογούν με τον ίδιο τρόπο τα σοβαρά προβλήματα του ζωικού κεφαλαίου. Ο συντονισμός και προγραμματισμός δράσεων, αλλά και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα γίνεται από υπαλλήλους που μπορεί να μην έχουν κτηνιατρικές γνώσεις με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να αξιολογήσουν τον κίνδυνο (Risk assessment), διαδικασία υποχρεωτική και απαραίτητη στην Κτηνιατρική επιστήμη και να λάβουν αποφάσεις βαρύνουσας σημασίας για την Υγεία των ζώων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας (με πρόσφατα παραδείγματα επιζωοτίες όπως ο Καταρροϊκός πυρετός η Ευλογιά, η Λύσσα, κλπ.). Αποτέλεσμα αυτού είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στη Δημόσια Υγεία. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι ο Προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών δεν πρέπει να ασκεί μόνο καθήκοντα διοίκησης προσωπικού, αλλά θα πρέπει να διαθέτει και τις απαραίτητες κτηνιατρικές γνώσεις.
10) Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ είναι διαρθρωμένες σε ξεχωριστή Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής με τρεις Δ/νσεις (Υγείας των Ζώων, Ευζωίας & Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας). Επομένως, υπάρχει αναγκαιότητα ανάθεσης αντικειμένων και εξειδίκευσης χειρισμών ανά αντικείμενο, η οποία δεν υπηρετείται από τη νέα δομή.
11) Οι έλεγχοι που αφορούν την προστασία της Δημόσιας Υγείας, τις εξαγωγές προϊόντων, τα προγράμματα για την Υγεία και προστασία της Ευζωίας των ζώων νομοτελειακά θα υποβαθμιστούν. Τονίζεται ότι στο Νότιο Αιγαίο δεν λειτουργεί ούτε ελεγκτική δομή του ΕΦΕΤ.
12) Η προτεινόμενη δομή, η οποία παρέχει αντικίνητρα για την στελέχωση των απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο ίδιο φαινόμενο για τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους , όπως αυτό που παρατηρείται με την έλλειψη γιατρών στα νησιά.
13) Η εφαρμογή των κόμβων (hubs) θεωρούμε ότι, θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, λόγω υποστελέχωσης
14) Επίσης επισημαίνουμε οτι η Ρόδος αποτελεί σημείο «εισόδου» στον Ελλαδικό χώρο των εισβολικών μεταναστών και χρειάζεται ιδιαίτερη επαγρύπνηση από τίς Υπηρεσίες Αλιείας.
.Αυτά τα δεδομένα δεν φαίνεται όμως να τα έλαβαν καθόλου υπόψη οι ‘αλγόριθμοι’ και οι ‘εξισώσεις’ της πρότασης τροποποίησης ττου Οργανισμού, αντιμετωπίζοντας με ενα τυπικά ψυχρό τεχνοκρατικό τρόπο τα θέματα του Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας.
Γ. Συμπερασματικά, συγκρίνοντας την υπάρχουσα με την προτεινόμενη δομή προκύπτουν τα εξής δεδομένα
Επομένως, η προτεινόμενη δομή μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και δεν θα δώσει λύσεις σε κανένα ζητούμενο σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και την προστασία του καταναλωτή. Αντίθετα, η πρόσληψη Γεωτεχνικού προσωπικού είναι υποχρέωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η μόνη υπεύθυνη στάση απέναντι στους πολίτες, αλλά και τα εκατομμύρια των τουριστών που εισρέουν στην περιοχή. Είναι προφανές ότι η υποβάθμιση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών των Επαρχείων από Τμήματα σε απλά γραφεία αποτελεί αδικία για τους υπαλλήλους που φυλάνε Θερμοπύλες.
Δ. Πρόταση για την τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας
α) Σας καλούμε λοιπόν, αντί για την απαξίωση και υποβάθμιση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, να παραμείνουν οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα στις Υπηρεσίες του Πρωτογενή τομέα όπως είναι τώρα, ενισχύοντας τες ταυτόχρονα με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτείται για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία τους.
Αυτό επιβάλλεται να γίνει, λόγω της νησιωτικότητας της Περιφέρειας η οποία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ακόμα και το σχέδιο που προτείνει η ΕΕΤΑΑ προβλέπει Τμήματα και Διευθύνσεις των Υπηρεσιών σύμφωνα με τα λειτουργούντα με τον υφιστάμενο ΟΕΥ. Επιπλέον σας παραθέτουμε τον ΟΕΥ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που εγκρίθηκε το 2023 (ΦΕΚ 3705/Β΄/2023) και προβλέπει την δομή των υπηρεσιών του πρωτογενή τομέα όπως είναι ο υφιστάμενος ΟΕΥ στην Περιφέρεια μας.
β) Ζητούμε να μην προχωρήσει άμεσα η ψήφιση του οργανισμού και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων τροποποίησης του υποβληθέντος σχεδίου. Η διαφάνεια και η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών σε θέματα που άπτονται άμεσα του μέλλοντος και της λειτουργίας της Περιφέρειας, όπως ο οργανισμός της, οφείλουν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αρχές. Η προώθηση του σχεδίου, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο για ενημέρωση και διαβούλευση, υποβαθμίζει τη νομιμότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας.
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical