ΑΘΗΝΑ 21/7/2025
Αρ. πρωτ. 1659
ΠΡΟΣ: | 1. | Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη |
| 2. | Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Γεώργιο Πιτσούλη |
| 3. | Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Νικόλαο Ραπτάκη |
ΚΟΙΝ: | 1. | Αντιπεριφερειάρχη Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης κ. Σταύρο Τζεδάκη |
| 2. | Προϊσταμένη Γεν. Δ/νσης Εσωτερικής Λειτουργίας Περιφέρειας Κρήτης κα. Μαρία Ραπτάκη |
| 3. | Γραφείο Προέδρου Περιφερειακής Επιτροπής |
| 4. | Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου |
| 5. | ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κρήτης |
| 5. | Α΄/θμια Σωματεία – Μέλη μας |
ΘΕΜΑ: “Πρόταση της ΠΟΓΕΔΥ για την τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Κρήτης ”
Κύριε Περιφερειάρχη,
Γνωρίζοντας ότι η σύνταξη ενός σύγχρονου οργανισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας Κρήτης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αυξημένες και πολυδιάστατες αρμοδιότητές της, σας καταθέτουμε την πρότασή μας επί της τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Προτού εξειδικεύσουμε στα σημεία του προτεινόμενου οργανισμού και μελετώντας την εισηγητική έκθεση αναδιοργάνωσης του νέου Ο.Ε.Υ., διαπιστώσαμε ότι στους βασικούς άξονες μεταβολών είναι είτε η μετατροπή Γραφείων σε Τμήματα, είτε η δημιουργία νέων Τμημάτων για την υποστήριξη και την άσκηση υπηρεσιακών καθηκόντων.
Για το λόγο αυτό, ανεξάρτητα με την υποστελέχωσή τους τη δεδομένη περίοδο, για την υποστήριξη των περιφερειακών γεωτεχνικών υπηρεσιών προτείνουμε τη διατήρησή τους και την αποτύπωση στο νέο οργανόγραμμα σε επίπεδο Τμήματος (Μοιρών, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Καστελίου, Ιεράπετρας, Σητείας κ.α.) σε περιοχές δηλαδή που υπάρχει αναπτυγμένη κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του κάθε νομού, προκειμένου να δοθεί έμφαση στον αναπτυξιακό τους ρόλο.
Στις γεωπονικές υπηρεσίες, πιστεύουμε πως είναι απολύτως απαραίτητο η Δ.Α.Α. ΠΕ Ηρακλείου αλλά και κάθε Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης των άλλων τριών Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού να απαρτίζεται από τα εξής Γεωπονικά Τμήματα: α) Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, β) Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, γ) Τμήμα Ζωικής Παραγωγής,δ) Τμήμα Εφαρμογής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και ε) Τμήμα Εγγείων Βελτιώσεων. Δεν μπορεί να λειτουργήσει ειδάλλως ένα Τμήμα όταν στριμώχνονται διάφορα επιμέρους Γεωπονικά αντικείμενα αλλά ούτε και ο Προϊστάμενος να διαχειριστεί πολλαπλάσια αντικείμενα και να έχει γνώμη επί παντός επιστητού. Άλλωστε και οι στοιχειώδεις κανόνες διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού επιβάλουν, ως ένα από τα βασικά κριτήρια για την καλή λειτουργία ενός οργανισμού και της παραγωγικότητας των υπαλλήλων, την ύπαρξη ξεκάθαρης επιστημονικής γνώσης των αντικειμένων που χειρίζεται η υπηρεσία, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε επίπεδο Τμήματος.
Όσον αφορά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες είμαστε πεπεισμένοι ότι αντικείμενο της τροποποίησης πρέπει να είναι η δημιουργία αμιγώς κτηνιατρικών δομών στις έδρες των Περιφερειών και στις Περιφερειακές ενότητες και η πλήρης ανάθεση στις νέες αυτές δομές όλων των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων. Συγκεκριμένα :
Α) στην έδρα της Περιφέρειας προτείνεται η δημιουργία Διεύθυνσης Κτηνιατρικής με διάρθρωση Τμημάτων αντίστοιχη του Υ.Π.Α.Α.Τ. (Υγείας των ζώων, Προστασίας Ζώων και Κτηνιατρικών Φαρμάκων, Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας) για το συντονισμό, την εποπτεία και τη συνδρομή των Κτηνιατρικών (καθετοποίηση) Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο Οργανόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες (η Διεύθυνση και τα Τμήματα είναι παράλληλες δομές, τα Τμήματα δεν ανήκουν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής) έχει οδηγήσει σε σωρεία προβλημάτων όπως: α) έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των επιπέδων διοίκησης β)άγνοια της πραγματικής κατάστασης στο σύνολό της γ)χαμηλή αποτελεσματικότητα των όποιων ελέγχων διενεργούνται, δ)έλλειψη συντονισμού, ε) κινδύνους σε βάρος της Δημόσιας Υγείας στ) Άμεση λήψη αποφάσεων σε περιόδους κρίσεων π.χ. εμφάνιση επιζωοτίων όπου απαιτείται γρήγορη και άμεση κινητοποίηση με συνδρομή όλων των διαθέσιμων πόρων σε επίπεδο Περιφέρειας για την αντιμετώπιση τους.
Β) στο επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας η δημιουργία Υποδιεύθυνσεων Κτηνιατρικής με διάρθρωση Τμημάτων αντίστοιχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της έδρας της Περιφέρειας, ώστε η καθετοποιημένη πλέον δομή να είναι αποτελεσματική. Στο επίπεδο της Περιφερειακής Ενότητας, η υφιστάμενη διάρθρωση των Υπηρεσιών σε μία Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, δε μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τα πολλά επιστημονικά και πρακτικά θέματα της κτηνοτροφίας. Το διοικητικό αυτό σχήμα δεν είναι λειτουργικό λόγω αδυναμίας συντονισμού τόσων υπηρεσιών και τελικά δεν είναι αποτελεσματική η άσκηση των αρμοδιοτήτων. Οι Υποδιευθύνσεις θα έχουν καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία προς τα άνω με τη Διεύθυνση και προς τα κάτω με τα Τμήματα που θα τις απαρτίζουν, ο ρόλος είναι τεράστιος για την προστασία και υποστήριξη της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας των ζώων, ουσιαστικά διαχειρίζονται ολόκληρη Περιφερειακή Ενότητα για επιζωοτίες, προγράμματα και ελέγχους.
Γενικότερα η διάρθρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θα πρέπει να διασφαλίζει μια ενιαία διοικητική και λειτουργική δομή χωρίς τις αγκυλώσεις του σημερινού οργανογράμματος ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ασπίδα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την προστασία της Yγείας και της Ευζωίας των ζωών και έτσι να επιτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο της.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες αλιείας, γνωρίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης ακολουθεί εξωστρεφή πολιτική, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό που υπηρετεί στις Υπηρεσίες σας, παρακαλούμε στην επικείμενη τροποποίηση του Οργανισμού Π. Κρήτης να λάβετε υπόψιν τα παρακάτω:
Στα Τμήματα Αλιείας της έδρας και των Περιφερειακών Ενοτήτων προΐσταται υπάλληλος των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών (ειδικότητας ΠΕ Ιχθυολόγων) και εν ελλείψει ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας (ειδικότητας ΤΕ Τεχνολόγων Ιχθυοκομίας – Αλιείας).
Κύριε Περιφερειάρχη,
Όσον αφορά το προβάδισμα των υπαλλήλων κατά την πλήρωση των θέσεων ευθύνης, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 97 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007, Α΄26) όπου προβλέπεται ότι: «…α) Μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες προηγούνται οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΕΘ και ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΠΕ, της κατηγορίας ΤΕ, της κατηγορίας ΔΕ και τέλος οι υπάλληλοι της κατηγορίας ΥΕ….. δ) Όπου από τις οικείες οργανικές διατάξεις επιτρέπεται η τοποθέτηση προϊσταμένου κατηγορίας που έπεται κατά το προβάδισμα δεν ισχύει το προβάδισμα των κατηγοριών.».
Βασικά κριτήρια, για τον προσδιορισμό των κλάδων των οποίων οι υπάλληλοι κρίνονται για την κατάληψη θέσεων ευθύνης, θα πρέπει να αποτελούν αφενός μεν η ειδικότητα του κλάδου και αφετέρου δε το αντικείμενο των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων. Πιστεύουμε ότι σε κάθε υπάλληλο που έχει τα ουσιαστικά προσόντα και κατέχει το γνωστικό αντικείμενο θα πρέπει να δίνεται η προοπτική ιεραρχικής εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα διοίκησης (Προϊστάμενοι Γεν. Δ/νσης, Διευθύνσεων, Τμημάτων).Για το λόγο αυτό, επί του παρόντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), διαπιστώνουμε πως εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 84-86 και 97 του ν. 3528/2007 (Α’ 26), όπως ισχύουν.
Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με το ΠΔ 344/2000 – Επαγγελματικά δικαιώματα γεωτεχνικών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι σαφής η διάκριση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στις διαφορετικές κατηγορίες ΠΕ Γεωτεχνικών. Η διάκριση αυτή των ειδικοτήτων των γεωτεχνικών είναι σαφής και ως θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), όπως αποτυπώθηκε και στην παρέμβασή της (12/16.06.25) για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα δικαιώματα των ΠΕ Γεωτεχνικών αποτυπώνονται και στο ΠΔ 85/2022 – Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Στην περίπτωση εξειδίκευσης και όσον αφορά στην προτεινόμενη Γεν. Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (πρώην Γεν. Δ/νση Πρωτογενή Τομέα), ως Προϊστάμενοι της Γεν. Δ/νσης, Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και των Δ/νσεων Αγροτικής Ανάπτυξης & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως αποτυπώνεται και στο προσχέδιο, θα πρέπει να επιλέγονται ως προϊστάμενοι ΠΕ Γεωτεχνικοί (ΠΕ Γεωπόνοι, ΠΕ Κτηνίατροι & ΠΕ Ιχθυολόγοι), οι οποίοι μπορούν να προΐστανται ενώ στα αμιγώς Γεωπονικά Τμήματα θα πρέπει να προΐστανται ΠΕ Γεωπόνων, όπως και στα αμιγώς Κτηνιατρικά Π.Ε Κτηνιάτρων, όπως και στα Τμήματα Αλιείας ΠΕ Ιχθυολόγων.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη δυνατότητα κατάληψης θέσης Προϊσταμένου στα Τμήματα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής καθώς και Εφαρμογής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, όπου τα αντικείμενα ασκούνται υποχρεωτικά από Γεωπόνους και προφανώς δεν μπορεί να δίνεται η δυνατότητα να προΐστανται άλλες Γεωτεχνικές ειδικότητες μη σχετικές με τα αντικείμενα.
Γεωπόνοι πιστεύουμε ότι πρέπει να προβλέπονται και στα Τμήματα ή γραφεία που αφορούν εφαρμογές GIS μιας και στις γεωπονικές σχολές διδάσκεται το αντικείμενο τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Όσο αφορά τη δυνατότητα στον εκάστοτε Περιφερειάρχη με απόφασή του να τοποθετεί το προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών, όπως αυτές διαμορφώνονται κάθε φορά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή του υπαλλήλου εφόσον πρωτύτερα δεν λαμβάνει υπόψη τη σύμφωνη γνώμη του εκάστοτε υπαλλήλου.
Όσον αφορά την στελέχωση των γεωπονικών υπηρεσιών, αναγνωρίζουμε ως θετική την αύξηση των προτεινόμενων θέσεων των ΠΕ Γεωτεχνικών ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων από 91 σε 105, ωστόσο από τη μια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες που προκύπτουν για την υποστήριξη του πρωτογενή τομέα (με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ΥΑ συγκρότησης μεικτών κλιμακίων ελέγχου για τις Παρεμβάσεις Π3-70-2.1 και Π3-70-1.6) και από την άλλη εφόσον δεν ενταθούν οι ενέργειες για την πλήρωση των κενών θέσεων, θα κρατούν «όμηρους» τους συναδέλφους που τυχόν επιθυμούν να μετακινηθούν με τους κύκλους κινητικότητας για προσωπικούς, οικογενειακούς ή επαγγελματικούς τους λόγους καθώς από τις υφιστάμενες 91 θέσεις μόνο οι 61 είναι καλυμμένες και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν σύντομα αρκετοί συνάδελφοι γεωπόνοι.
Όσον αφορά την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών απαιτείται άμεση στελέχωση αυτών, τόσο με κτηνιατρικό, όσο και βοηθητικό προσωπικό. Είναι πλέον κατανοητό σε όλη την Ελλάδα, ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο. Είναι ενδεικτικό ότι στον οργανισμό προβλέπονται 42 θέσεις κτηνιάτρων, ενώ αυτήν την στιγμή υπηρετούν μόλις 18.Δηλαδή η Κτηνιατρική Υπηρεσία λειτουργεί με το 40% της στελέχωσης που προβλέπει ακόμα και ο ίδιος ο οργανισμός!
Όσον αφορά την στελέχωση των υπηρεσιών αλιείας, οφείλετε να αναγνωρίσετε εμπράκτως την σημαντικότητα του ρόλου τους και να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για ενίσχυση τους με προσλήψεις νέων επιστημόνων ΠΕ Ιχθυολόγων που έχουν τις απαραίτητες σπουδές για τον τομέα της Αλιείας, οι οποίοι και θα προβλέπεται να προΐστανται στις εν λόγω υπηρεσίες.
Έχοντας υπόψη τον ενεργό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Κοινωνία σε πλαίσια συνεργασίας με τη διοίκηση προς όφελος του πολίτη είμαστε στην διάθεση σας για περεταίρω διευκρινίσεις και ανταλλαγή απόψεων.
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
Μία Απάντηση