Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την οδηγία περί περιορισμού μετακινήσεων σε νησιωτικές και τουριστικές εν γένει περιοχές κατά τους θερινούς μήνες

Αθήνα 21/07/2025

Αρ. πρωτ. 1658

ΠΡΟΣ: Υπηρεσιακή Γραμματέα ΥΠΑΑΤ

κα Σ. Νικολάου

ΚΟΙΝ: Πολιτική Ηγεσία ΥΠΑΑΤ

ΘΕΜΑ: Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με την οδηγία περί περιορισμού μετακινήσεων σε νησιωτικές και τουριστικές εν γένει περιοχές κατά τους θερινούς μήνες

            Κυρία Υπηρεσιακή Γραμματέα,

   Με την παρούσα επιστολή, η ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της αναφορικά με το περιεχόμενο του – ανυπόγραφου – από 2/6/2025 μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με θέμα «ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ από 1.7.2025 έως 31.8.2025» εκ μέρους σας, σύμφωνα με το οποίο δεν θα εκδίδονται δεσμεύσεις πίστωσης για τακτικούς ελέγχους ή μετακινήσεις σε νησιωτικές ή «εν γένει τουριστικές περιοχές» για την αποφυγή «υπερβάλλουσας» επιβάρυνσης του προϋπολογισμού του ΥπΑΑΤ.

   Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη «οδηγία» εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:

  1. Η εν λόγω «οδηγία», πέραν του ότι δεν έχει τη μορφή κανονιστικής πράξης, δεν προσδιορίζει επακριβώς τις περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «εν γένει τουριστικές» ούτε παραπέμπει σε σχετική κατηγοριοποίηση βάσει νομοθεσίας, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή ασάφεια και καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εφαρμογή της.
  2. Η ως άνω «οδηγία» τεκμαίρει ότι κατά τους θερινούς μήνες δεν συντρέχουν λόγοι για την υλοποίηση τακτικών προγραμμάτων ελέγχων και, πολλώ δε μάλλον, για τυχόν εντατικοποίησή τους σε περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Η διαπίστωση αυτή συνεπάγεται στην πράξη μια de facto αναστολή των προγραμμάτων ελέγχου κατά τις κρισιμότερες περιόδους, όταν η ζήτηση είναι αυξημένη και οι κίνδυνοι παραβατικότητας σαφώς πολλαπλάσιοι.
  3. Άλλες ελεγκτικές αρχές (π.χ. ΑΑΔΕ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.) καταρτίζουν ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ελέγχων τα οποία εστιάζουν, μεταξύ άλλων, και στη διενέργεια ελέγχων σε νησιωτικές και «τουριστικές εν γένει περιοχές» κατά τη θερινή περίοδο. Τα αποτελέσματα που επιδεικνύουν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών.
  4. Από τους ελέγχους που διενεργούν οι Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ και τις διαπιστούμενες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, επιβάλλονται και εισπράττονται διοικητικά πρόστιμα, τα οποία αποδίδονται ως έσοδα στον προϋπολογισμό του ΤΓΚ. Είναι, συνεπώς, εύλογο το ερώτημα πώς δύναται να θεωρείται επιβάρυνση του προϋπολογισμού μια δραστηριότητα που συμβάλλει ουσιωδώς στη χρηματοδότησή του και πόσο δε όταν ο προϋπολογισμός του ΤΓΚ κάθε άλλο παρά ελλειμματικός είναι!!
  5. Το επιχείρημα περί επιβάρυνσης του προϋπολογισμού προκαλεί πρόσθετο προβληματισμό, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς την ιδιαιτέρως γενναιόδωρη χρηματοδότηση άλλων δραστηριοτήτων του ΥπΑΑΤ, όπως τα «διακοσμητικά άνθη» και τα «μπεγλέρια» ορισμένων πρώην Υπουργών, οι οποίοι σήμερα τελούν υπό δικαστική διερεύνηση από την EPPO. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εν λόγω «δραστηριότητες» δεν θεωρήθηκε ότι επιβάρυναν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό;
  6. Η εν λόγω «οδηγία», μολονότι δεν φέρει τη μορφή κανονιστικής πράξης και αγνοείται ο τελικός διατάκτης της, είναι προφανές ότι υπονομεύει το ελεγκτικό έργο των Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και δημιουργεί εύλογες υπόνοιες περί άτυπης «αναστολής» των ελέγχων σε ευαίσθητες περιοχές, προς όφελος εκείνων που επιδίδονται σε παραβατικές συμπεριφορές και γνωρίζουν πλέον ότι δεν θα αντιμετωπίσουν καμία συνέπεια, θέτοντας έτσι τις βάσεις για ένα νέο σκάνδαλο τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ.
  7. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η εν λόγω «οδηγία» ισχύει και για τους ελέγχους στη βιολογική μελισσοκομία και κτηνοτροφία, δεδομένου ότι οι γεωτεχνικοί οι οποίοι θα διενεργήσουν τους προβλεπόμενους ελέγχους στις νησιωτικές και «τουριστικές εν γένει περιοχές» ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περικοπή των σχετικών δαπανών από το αρμόδιο Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης.
  8. Εάν η ίδια αιτιολογία (ήτοι η επιβάρυνση του προϋπολογισμού) εφαρμόζεται και στη μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών του προσωπικού κατά τα Σαββατοκύριακα στις αρχές του 2024, η μη έκδοση της σχετικής πίστωσης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος θα υποχρεώσει την Ομοσπονδία να προβεί στις αναγκαίες έννομες ενέργειες.

   Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η εφαρμογή της επίμαχης «οδηγίας» δημιουργεί, εν δυνάμει, τις προϋποθέσεις για την ευθεία υπονόμευση του ελεγκτικού έργου των Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, καθόσον παρεμποδίζει τη διενέργεια ελέγχων σε περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα, γεγονός που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη δημόσια υγεία όσο και την προστασία του καταναλωτή.

   Η ΠΟΓΕΔΥ, ως θεσμικός εκπρόσωπος των γεωτεχνικών δημοσίων υπαλλήλων, ζητά την άμεση παροχή διευκρινίσεων, επί της νομικής βάσης και του σκεπτικού της επίμαχης «οδηγίας», προς διασφάλιση της αρχής της διαφάνειας και αποτροπή κάθε πρακτικής ή ενέργειας που δύναται να νοηθεί ως υπονόμευση του ελεγκτικού έργου των Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *