Αθήνα 14-7-2025
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία, αλλά και πρόσφατα που βγήκε στην επιφάνεια το σκάνδαλο με την διαχείριση των ενισχύσεων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε, η Ομοσπονδία μας έχει καταγγείλει την υφαρπαγή των προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας από τις ΔΑΟ/ΔΑΟΚ.
Στην πλέον πρόσφατη επιστολή μας στον Υπ.Α.Α.Τ είχαμε τονίσει την ΄΄απρέπεια΄΄ που διεπράχθη το 2016 με όχημα τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.. Ήταν τότε που υφαρπάχθηκε το μέτρο της ΄΄Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας΄΄ από τις ΔΑΟΚ για να δοθεί στην διαχείριση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., και των Ιδιωτών. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2016 έως και πρόσφατα συνέβησαν πάρα πολλές τραγελαφικές και επικίνδυνες πρακτικές στο τρίγωνο Υπ.Α.Α.Τ- Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε -Ιδιώτες (τεχνικοί σύμβουλοι, κλπ) με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα .
Η κυβέρνηση “ομολογώντας” την αποτυχία της έως τώρα πολιτικής της, αντί για να κάνει ένα σοβαρό διάλογο για να εξετάσει πως θα διορθώσει το θεσμικό καθεστώς που διέπει όχι μόνο τις βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές, αλλά το σύνολο των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και ταυτόχρονα πανικού. Ανακοινώνει στα ΜΜΕ ελέγχους εξπρές χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή τους. Συγκεκριμένα και σε συνέχεια των αποκαλύψεων του μεγάλου σκανδάλου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του συστήματος της διαπλοκής, αναθέτει με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ 186179/10.07.2025 κ 185836/10.07.2025 (ΦΕΚ 3614/Β’/10.07.2025), το έργο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως προς τους ελέγχους για τις “Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία)”, και “Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας”, χωρίς κανέναν συντονισμό και οργάνωση, σε υπαλλήλους των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ/ΔΑΟ) των Περιφερειών και υπαλλήλους των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) του Υπ.Α.Α.Τ.
Η ανάθεση των αρμοδιοτήτων στις ήδη επιβαρυμένες υπηρεσίες δεν συνιστά ορθή διοικητική πρακτική, που γενικώς έχουν μετατραπεί ως υπηρεσίες εκτέλεσης/εφαρμογής νέων αρμοδιοτήτων αναλόγως των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Α.Α.Τ. και των συγκυριών στον αγροτικό τομέα
Το βασικότερο όμως πρόβλημα για την υλοποίηση των ανωτέρω αποφάσεων είναι η τραγική υποστελέχωση και έλλειψη υποστήριξης, διότι ότι όλες οι υπηρεσίες είναι συνειδητά υποστελεχωμένες, με την πολιτική του “επιτελικού κράτους”. Οι Δ.Α.Ο.Κ. και τα ΤΑΑΕ, λειτουργούν ήδη με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες καλούνται τώρα εν μέσω θέρους να ανταποκριθούν στο σημαντικό αυτό έργο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο φόρτος εργασιών που ήδη διεκπεραιώνουν. Τα Τ.Α.Α.Ε και τα γεωπονικά τμήματα των ΔΑΟΚ, έχουν να διεξαγάγουν πληθώρα ελέγχων και πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε : καλλιεργητικοί έλεγχοι εαρινών καλλιεργειών, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις πολλαπλασιαστικού υλικού και οι διεξαγόμενοι σε αυτό έλεγχοι εμπορίας και φυτοϋγειονομικοί έλεγχοι, έλεγχοι έκδοσης φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων, έλεγχοι και δειγματοληψίες ζωοτροφών, έλεγχοι και δειγματοληψίες πολλαπλασιαστικού υλικού και λιπασμάτων, χορήγησης βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε., πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, σχεδίων βελτίωσης και νέων γεωργών, έλεγχοι ελαιοκομικού μητρώου, κ.λ.π. Από την άλλη οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες αυτή την περίοδο παλεύουν με το νόσημα της ευλογιάς, καθώς και με άλλες επιζωτίες όπως αυτή της αφρικανικής πανώλης ή του καταρροϊκού πυρετού, καλούνται κατά τρόπο αδιανόητο, μόνο και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού να συμμετέχουν σε αυτά τα κλιμάκια. Η ανάθεση πρόσθετων καθηκόντων, χωρίς προηγούμενη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, για εκτέλεση «επείγουσας» υπηρεσίας, δεν εξυπηρετεί την αρχή της χρηστής διοίκησης καθώς άλλες εξίσου σημαντικές αρμοδιότητες θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν το Υπουργείο επιχειρεί “πυροσβεστικές” λύσεις, οι συνέπειες είναι δυσανάλογες για τις υπηρεσίες που επωμίζονται το βάρος.
Γνωρίζει επίσης η κυβέρνηση ότι οι έλεγχοι αυτοί για να έχουν αποτέλεσμα και για να μην γίνουν απλώς και μόνο για το θεαθήναι, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κατάλληλα εργαλεία. Η ΠΟΓΕΔΥ, απόλυτα προσηλωμένη στις πάγιες θέσεις της, υπερασπίζοντας τον ρόλο των Γεωτεχνικών του Δημοσίου και με γνώμονα την ανάταση του αγροτικού τομέα και συγκεκριμένα επί των θεμάτων που έχουν προκύψει στη Βιολογική Γεωργία, Κτηνοτροφία, Μελισσοκομία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις:
Καταλήγοντας η ΠΟΓΕΔΥ:
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
ΑΝΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΤΩΝ ΔΑΟΑΚ ΔΑΑΚ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οι ΔΑΟΚ είναι τραγικά υποστελεχωμενες. Με ποιους υπαλλήλους θα γίνουν οι έλεγχοι? Το 2016 με ανακούφιση απαλλάχθηκαμε από τα βιολογικά!! Το τμήμα μου είχε 2600 αιτήσεις κατ ετος βιολογικη κτηνοτροφία και γεωργια (δηλαδή 13000 αιτήσεις στην πενταετία!!!!) με με 3 υπαλλήλους προσωπικό. Να μας εξοντωσετε , αυτος είναι ο στόχος? Ωραίες οι προτάσεις αλλά οι έλεγχοι που ζητούνται είναι αμεσοι και οι προτάσεις σας με ορίζοντα αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να υλοποιηθούν . Τα βιολογικά πολύ σωστά έφυγαν από τις ΔΑΟΚ. Η ασυδοσία φταίει για το πως δουλεύτηκαν και ελέγχθηκαν οι δικαιούχοι και όχι το γεγονός ότι έφυγε το αντικείμενο από τις ΔΑΟΚ . Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει και τα κατάλληλα εργαλεία και τις πλατφόρμες για να ελέγξει τα βιολογικά αλλά ποτέ δεν τα χρησιμοποιησαν και τώρα επιβαρύνουν τις ΔΑΟΚ με αυτά τα “γελοία ” προγράμματα.
Για ποια δικαιωση ομιλεί η ΠΟΓΕΔΥ; Που φορτώνουν δουλειά τα ΤΑΑΕ χωρίς ουδεμία ανταμοιβή; Η μεγαλύτερη “δικαίωση” είναι που σε ένα γεωτεχνικό υπουργείο αυτοί που λαμβάνουν ελεγκτική αποζημίωση είναι οι μη γεωτεχνικοί!!!