Το ζήτημα της αναγνώρισης του μεταπτυχιακού ή του διδακτορικού διπλώματος ως συναφούς με το αντικείμενο απασχόλησης, προκειμένου να καρπωθούν των ευεργετημάτων των ν. 4354/2015 & ν. 4369/2016 ταλαιπωρεί ορισμένους συναδέλφους, οι οποίοι συναντούν την άρνηση των υπηρεσιακών συμβουλίων να θεωρήσουν το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους ως συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης τους.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4354/2015 του άρθρου 9 «Μισθολογικά κλιμάκια και κατάταξη των υπαλλήλων» της παρ. 3, επανακαθορίστηκε το μισθολογικό καθεστώς των μόνιμων και με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου, που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του. Έτσι, πλέον ο μισθός του υπαλλήλου εξαρτάται αποκλειστικά από την κατηγορία και το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο ανήκει, εξελίσσεται δε αυτός μισθολογικά, στην κατηγορία στην οποία εντάσσεται βάσει των τυπικών προσόντων, σύμφωνα με το χρόνο υπηρεσίας του.
“Στο άρθρο 9 προβλέπεται ιδιαιτέρως προωθημένη μισθολογική κατάταξη για υπαλλήλους κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών προωθούνται κατά δύο (2) Μ.Κ. (4 χρόνια) στην κατηγορία που ανήκουν, ενώ οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος κατά έξι (6) Μ.Κ. (12 χρόνια). Η κατάταξη πραγματοποιείται μόνο όταν το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης του υπαλλήλου, όπως προκύπτει από την προκήρυξη της θέσεως κατά την πλήρωση ή την περιγραφή της θέσης εργασίας από τον οργανισμό της Υπηρεσίας. Είναι σαφές ότι όταν οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών αποτελούν απαραίτητο, σύμφωνα με την προκήρυξη, προσόν διορισμού, δεν απαιτείται απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου ή άλλου αρμοδίου οργάνου αναφορικά με τη συνάφεια [(Αρ. Πρωτ. 2/31029/ΔΕΠ/06.05.2016 – ΓΛΚ ){ΑΔΑ:ΩΛ9ΣΗ-0ΝΜ}]”.
“Για τη συνδρομή ή όχι της προϋπόθεσης αυτής αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο ή το αρμόδιο προς διορισμό όργανο στην περίπτωση απουσίας υπηρεσιακού συμβουλίου. Επισημαίνεται ότι, επί της απόφασης αυτής δύναται να ασκηθεί ένσταση η οποία εξετάζεται από ειδική τριμελή επιτροπή η οποία συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης (νυν Υπουργός Εσωτερικών) για τριετή θητεία και αποτελείται από μέλη του Α.Σ.Ε.Π. Η νέα κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης και όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στις αρμόδιες Υπηρεσίες Διοικητικού/Προσωπικού [(Αρ. Πρωτ. οικ. 2/77507/ΔΕΠ/05.11.2019 – ΓΛΚ ){ΑΔΑ:6Ω2ΨΗ-ΡΧ0}]”.
Η έννοια της συνάφειας, κατ’αρχήν και εκ της γραμματικής ερμηνείας της, δεν σημαίνει ούτε πλήρη, ούτε μερική ακόμη ταύτιση του περιεχομένου των μεταπτυχιακών/διδακτορικών σπουδών και της απασχολήσεως του υπαλλήλου. Και τούτο διότι η έννοια «απασχολήσεως» που ανήκει κατ’αρχήν, αποκλειστικά στο Εργατικό Δίκαιο, ως αναφερόμενη σε δημοσίους υπαλλήλους και, άρα, σε σχέσεις δημοσίου και όχι ιδιωτικού δικαίου, δεν μπορεί να σημαίνει κάτι διαφορετικό, παρά μόνο την «αρμοδιότητα» του κρατικού λειτουργού.
Η ισχύουσα (ερμηνευόμενη) ως άνω διάταξη, που καθορίζει τις προϋποθέσεις χορηγήσεως του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών, θεσπίζει τρία, συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία οφείλει να λάβει υπόψη του το αρμόδιο, κατά το νόμο, όργανο, δηλαδή το Υπηρεσιακό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί, σε κάθε περίπτωση, αν οι μεταπτυχιακές του συναδέλφου έχουν μερική, έστω, σχέση (συνάφεια) με τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας, στην οποία είναι τοποθετημένος.
1) Προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος σύμφωνα με τον νόμο, είναι η συνάφεια της απασχόλησης όχι προς τον τίτλο του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, αλλά προς το περιεχόμενο των σπουδών. Επομένως, ειδικά για τους διδάκτορες δεν θα ληφθεί υπόψη το θέμα της διατριβής τους, το οποίο είναι πάντοτε εξειδικευμένο, αλλά το αντικείμενο των σπουδών τους, δηλαδή ο κλάδος στον οποίον ο διδάκτορας έχει ειδικευθεί.
2) Η έννοια της συνάφειας δεν σημαίνει ούτε πλήρη, ούτε καν μερική ταύτιση του περιεχομένου των σπουδών και της απασχόλησης του υπαλλήλου. Το περιεχόμενο των σπουδών του υπαλλήλου μπορεί να είναι και ξένο προς το καθ’ εαυτό αντικείμενο της απασχόλησης του, αρκεί να περιλαμβάνεται σε μια έστω, από τις αρμοδιότητες της υπηρεσίας του. Αυτό σημαίνει ότι αρκεί το περιεχόμενο των σπουδών του υπαλλήλου να μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνεται σε μια, έστω, από τις αρμοδιότητες του φορέα που υπηρετεί.
3) Δεν είναι απαραίτητο ο υπάλληλος να ασκεί τα συγκεκριμένα καθήκοντα κατά το χρόνο που υποβάλει την αίτηση. Αντίθετα για την αναγνώριση της συνάφειας θα ληφθούν υπόψη οι αρμοδιότητες που έχει γενικά ο φορέας που υπηρετεί, και όχι τα συγκεκριμένα καθήκοντα που ασκεί ο συνάδελφος κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης του, δεδομένου ότι η υπηρεσία που υπηρετεί έχει μια σειρά από αρμοδιότητες που σχετίζονται με το αντικείμενο των σπουδών του υπαλλήλου.
Επιπρόσθετα, η εισήγηση της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, είναι υπέρ της αναγνωρίσεως συνάφειας διδακτορικού τίτλου σπουδών του μόνιμου υπαλλήλου Παπά Ευαγγέλου, διότι:
Οι μέλισσες και οι υπόλοιποι επικονιαστές είναι ζωτικής σημασίας για την επικονίαση των ανθοφόρων φυτών στους χώρους πρασίνου του Δήμου. Η μέλισσα συμβάλλει στη διατήρηση του οικοσυστήματος στην πόλη. Βοηθά στην επικονίαση των αγριολούλουδων, των θάμνων και των δέντρων, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση πολλών ειδών ζώων. Η παρουσία της είναι απαραίτητη στις πράσινες διαδρομές, καθώς και στην αποκατάσταση ερημοποιημένων χώρων. Θεωρείται δείκτης περιβαλλοντικής υγείας μιας περιοχής και για το λόγο αυτό ο κ. Παπάς θα αναπλάσει το Βοτανικό κήπο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου προσθέτοντας ένα τμήμα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτικά είδη ώστε να επιδράσει θετικά στη λειτουργία των επικονιαστών.
Η σφήκα απασχολεί κάθε χρόνο πολλές επιχειρήσεις εστίασης, ιδίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί στους πελάτες τους. Το διδακτορικό του κυρίου Παπά που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αφορά και σε άλλο θέμα υγειονομικής σημασίας λόγω του εντόμου της Σφήκας την οποία ο κ. Παπάς μελέτησε σε βάθος όπως φαίνεται στη διατριβή του. Στο πειραματικό μέρος της διατριβής διερεύνησε βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης των σφηκών. Επίσης έχει συγγράψει ιδιαίτερο κεφάλαιο της ηθολογίας της σφήκας, ενώ για πρώτη φορά έκανε συστηματική της κατάταξης του εντόμου στον Ελλαδικό χώρο.
Λόγω της σοβαρής σημασίας και των δύο παραπάνω εντόμων στη ζωή των πολιτών, φαίνεται η άμεση σχέση του αντικειμένου του διδακτορικού με τη θέση την οποία υπηρετεί ο κ. Παπάς. Οι Γεωπονικοί Τομείς έχουν όλοι μηδενός εξαιρουμένου σχέση με τη Γεωργική Παραγωγή και είναι λογικό να φαίνεται πως απομακρύνονται από τα θέματα ενός Δήμου. Όμως εδώ είναι ολοφάνερο πως υπάρχει σύνδεση της θέσης ευθύνης του κ. Παπά με το αντικείμενο του διδακτορικού του εφόσον σχετίζεται με το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα το αστικό πράσινο λόγω της επικονίασης του πρασίνου και η υγεία των πολιτών που απειλείται από τη σφήκα.
Σε κάθε περίπτωση, το υπηρεσιακό συμβούλιο είναι υποχρεωμένο να αιτιολογεί επαρκώς την κρίση του σχετικά με τη συνάφεια ή μη του μεταπτυχιακού/διδακτορικού διπλώματος με το αντικείμενο απασχόλησης ώστε να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος της κρίσης αυτής. Απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου περιοριζόμενη στην απλή επανάληψη των προϋποθέσεων του νόμου, χωρίς να παραθέτει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, είναι μη τεκμηριωμένη και συνεπώς της καθιστά ακυρωτική.
Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα καλούμε τα μέλη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου να αποφανθούν θετικώς ως προς την συνάφεια του διδακτορικού τίτλου του συναδέλφου Παπά Ευάγγελου.
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical
Copyright © 2024 pegdy.gr | Website by Domi Medical